Sezon na truskawki w pełni, na każdym targu i ryneczku możemy kupić koszyczki pełne czerwonych pyszności.W te kilka miesięcy warto je wykorzystać na wszelkie sposoby. Nie wiem jak wy ale ja je uwielbiam. W każdej postaci jako dodatek do musli , sałatek , koktajli czy solo zawsze pysznie smakują.
Dziś chce wam zaproponować klasykę : cisto z truskawkami .... tak po prostu.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
świeże truskawki
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, mleko ,dokładnie mieszamy, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 3/4 ciasta przelewamy na blachę ( rozmiar blachy 36 na 24, może być mniejsza w tedy ciasto będzie wyższe) i układamy na nie truskawki, pozostałą część ciasta polewamy truskawki. Pieczemy na opcji "góra/dół" w 180 C ok 40 min. ( wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor, a środek najlepiej sprawdzić patyczkiem). Gdy ciasto jest gotowe i przestygnie posypujemy obficie cukrem pudrem.
Życzę smacznego!

Taka mała podpowiedz szypułki z truskawek najlepiej oderwij palcami aby jak najmniej uszkodzić owoc ( gdy będzie puszczać soki podczas pieczenia ciasto może być za mokre w środku) po umyciu poczekaj aż się dokładnie osuszą. Ja układam je na ciasto tak co 2 , 3 centymetry. Warto włożyć blachę papierem do pieczenia to ułatwia wyciągnięcie ciasta i pokroje.
Dziś chce wam zaproponować klasykę : cisto z truskawkami .... tak po prostu.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
świeże truskawki
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, mleko ,dokładnie mieszamy, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 3/4 ciasta przelewamy na blachę ( rozmiar blachy 36 na 24, może być mniejsza w tedy ciasto będzie wyższe) i układamy na nie truskawki, pozostałą część ciasta polewamy truskawki. Pieczemy na opcji "góra/dół" w 180 C ok 40 min. ( wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor, a środek najlepiej sprawdzić patyczkiem). Gdy ciasto jest gotowe i przestygnie posypujemy obficie cukrem pudrem.
Życzę smacznego!

Taka mała podpowiedz szypułki z truskawek najlepiej oderwij palcami aby jak najmniej uszkodzić owoc ( gdy będzie puszczać soki podczas pieczenia ciasto może być za mokre w środku) po umyciu poczekaj aż się dokładnie osuszą. Ja układam je na ciasto tak co 2 , 3 centymetry. Warto włożyć blachę papierem do pieczenia to ułatwia wyciągnięcie ciasta i pokroje.
Brakuje mi już truskawek. Zjadłabym takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście zamrozilam kilka woreczkow, ale świeże są najlepsze .
Usuńuwielbiam ciastka truskawkowe! :)
OdpowiedzUsuńTruskawki kocham w każdej postaci:)
UsuńDo tego ciasta spokojnie zamiast truskawek można dodać jagody, brzoskwinie czy jabłka. Sprawdziłam każdy wariant i wszystkie są pyszne . A przepis robi się błyskawicznie:)
OdpowiedzUsuń