To jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu. Kiedyś robiłam ją tylko sezonowo na jesień. Kupowałam wielką dynie, obierałam ją i porcjowałam. Było z tym sporo roboty. Dlatego teraz robię wersje dla tych, którzy nie maja dużo czasu.
Kupuję mrożona dynie. Bardzo dobra jest ta z Hortexu. Obrana, pokrojona w kostkę, porcja z opakowania wystarcza na garnek zupy dla 5 osobowej rodziny.
Składniki
1 opakowanie mrożonej dyni
1 duża cebula
1\5 masła albo olej rzepakowy ( ok. 2 łyżki )
2 marchewki
5 dużych ziemniaków ( im więcej ziemniaków tym gęstsza i bardziej syta zupa)
przyprawy : sól, pieprz, chilli
prażony słonecznik i pestki dyni
grzanki
Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło ,wrzucamy obrana i pokrojoną ( wystarczy podzielić cebule na cztery części)cebulę i chwilkę podsmażamy.Do zeszklonej cebulki dodajemy marchew i ziemniaki (obrane i pokrojone na duże kawałki). Gdy całość się lekko zarumieni zalewamy warzywa wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Jak marchew będzie miękka dodajemy opakowanie dyni. gotujemy pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Po zmiksowaniu zupy wstawiamy ją jeszcze na palnik i przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Na talerzu krem z dyni posypuje prażonymi pestkami i dorzucam kilka grzanek ( przepis taki jak w kremie z groszku)
Mam nadzieje że będzie wam smakować. Bon appetit!
Kupuję mrożona dynie. Bardzo dobra jest ta z Hortexu. Obrana, pokrojona w kostkę, porcja z opakowania wystarcza na garnek zupy dla 5 osobowej rodziny.
Składniki
1 opakowanie mrożonej dyni
1 duża cebula
1\5 masła albo olej rzepakowy ( ok. 2 łyżki )
2 marchewki
5 dużych ziemniaków ( im więcej ziemniaków tym gęstsza i bardziej syta zupa)
przyprawy : sól, pieprz, chilli
prażony słonecznik i pestki dyni
grzanki
Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło ,wrzucamy obrana i pokrojoną ( wystarczy podzielić cebule na cztery części)cebulę i chwilkę podsmażamy.Do zeszklonej cebulki dodajemy marchew i ziemniaki (obrane i pokrojone na duże kawałki). Gdy całość się lekko zarumieni zalewamy warzywa wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Jak marchew będzie miękka dodajemy opakowanie dyni. gotujemy pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Po zmiksowaniu zupy wstawiamy ją jeszcze na palnik i przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Na talerzu krem z dyni posypuje prażonymi pestkami i dorzucam kilka grzanek ( przepis taki jak w kremie z groszku)
Mam nadzieje że będzie wam smakować. Bon appetit!
Bardzo lubię:) Ja dodaje sobie zawsze jeszcze łyżkę gęstej śmietany poza grzankami i pestkami.
OdpowiedzUsuńNie dodawanłam śmietany do tej zupy, ale muszę spróbować ☺w chłodniejsze dni dodaje jeszcze na talerz kolejna porcje chilli aby było bardziej pikantne i mocno rozgorzało.😀
OdpowiedzUsuń