Przyprawy korzenne nieodzownie kojarzą mi się z jesienią i zimą. Zapach jabłek z cynamonem, pierniczków czy ciasteczek korzennych rozpogodzą nawet najbardziej pochmurny dzień . Od razu muszę się przyznać, że tak, jedzenie poprawia mi humor:)
Właśnie teraz na zakończenie sezonu, proponuje wam upiec ciasto marchewkowe, idealne do niedzielnej kawki.
Cisto Marchewkowe
Składniki:
1 1/4 szklanki oleju ( rzepakowy albo słonecznikowy)
4 jajka
3 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu i 1 przyprawy korzennej
szczypta soli
pół łyżeczki sody
orzechy włoskie według uznania( czasem dodaje orzechy nerkowca)
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem , masa powinna być jasna i wyglądem przypominać porządny kogiel mogiel:) Następnie dodajemy po kolei mąkę, olej, utartą marchew, proszek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki będę połączone i porządnie zmieszane dodajemy pokruszone orzechy i mieszamy je już łyżką. Całość przelewamy na blachę . Jeśli masz dużą, prostokątną blachę ciasto wyjdzie troszkę niższe. Ja mam średnia blachę i ciacho jest wysokie.
Pieczemy w temperaturze 180 C góra/dół.
Po upieczeniu ,gdy ciasto się ostudzi możemy posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem.
Smacznego!
1. małe zamieszanie
Cisto Marchewkowe
Składniki:
1 1/4 szklanki oleju ( rzepakowy albo słonecznikowy)
4 jajka
3 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu i 1 przyprawy korzennej
szczypta soli
pół łyżeczki sody
orzechy włoskie według uznania( czasem dodaje orzechy nerkowca)
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem , masa powinna być jasna i wyglądem przypominać porządny kogiel mogiel:) Następnie dodajemy po kolei mąkę, olej, utartą marchew, proszek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki będę połączone i porządnie zmieszane dodajemy pokruszone orzechy i mieszamy je już łyżką. Całość przelewamy na blachę . Jeśli masz dużą, prostokątną blachę ciasto wyjdzie troszkę niższe. Ja mam średnia blachę i ciacho jest wysokie.
Pieczemy w temperaturze 180 C góra/dół.
Po upieczeniu ,gdy ciasto się ostudzi możemy posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem.
Smacznego!
1. małe zamieszanie
2. Teraz do pieca
3. Gotowe.....szybko znika:)
Komentarze
Prześlij komentarz